Послання Святішого Отця Франциска на ХХVІІІ Всесвітній день хворого, 11 лютого 2020 року

Послання Святішого Отця Франциска на ХХVІІІ Всесвітній день хворого, 11 лютого 2020 року

У п’ятницю 3 січня 2020 року, день літургійного спомину Найсвятішого Імені Ісуса в Римо-Католицькій Церкві, Папа Франциск оприлюднив своє Послання на ХХVІІІ Всесвітній день хворого, який відзначатиметься 11 лютого 2020 року.

В Українській Греко-Католицькій Церкві День хворого відзначається у Неділю розслабленого, яка за юліанським календарем цього року випаде 10 травня, а за григоріанським – 3 травня.

ПОСЛАННЯ СВЯТІШОГО ОТЦЯ ФРАНЦИСКА
НА ХХVІІІ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ХВОРОГО
11 лютого 2020 року

«Прийдіть до мене, всі втомлені втомлені й обтяжені,
і я облегшу вас» (Мт. 11, 28)

Дорогі брати і
сестри,

1. Слова, які Ісус вимовляє: «Прийдіть до мене, всі втомлені й обтяжені, і я облегшу вас» (Мт. 11,28) вказують на таємничий шлях благодаті, яка об’являється простим і яка дає відпочинок виснаженим і втомленим. Ці слова виражають солідарність Людського Сина Ісуса Христа відносно пригнобленого і страждаючого людства. Як багато людей переносять тілесні й душевні страждання! Він закликає всіх іти до Нього, «прийдіть до мене», і обіцяє їм полегшення та відновлення сил. «Коли Ісус це каже, має перед очима людей, яких щодня зустрічає на вулицях Галилеї: велику кількість людей простих, бідних, хворих, грішників, маргіналізованих тягарем закону та гноблячої суспільної системи ... Ці люди завжди наздоганяли його, щоб слухати його слово – слово, яке давало надію» («Ангел Господній», 6 липня 2014 р.).

У XXVIII Всесвітній день хворого Ісус звертається із запрошенням до тих, що хворіють, і пригноблених, до бідних, які знають, що вони повністю залежать від Бога, і які, зранені тягарем випробування, потребують зцілення. Людям, які пригнічені задля власної уразливості, болю й слабкості, Ісус Христос не нав’язує закони, а пропонує своє милосердя, тобто себе самого як такого, який допомагає відновити сили. Ісус дивиться на зранене людство. Він має очі, які бачать, які зауважують, бо дивляться у глибину, не пробігають байдуже, але зупиняються і приймають цілу людину, кожну людину в її стані здоров’я, не відкидаючи нікого, запрошуючи кожного увійти в його життя, щоб досвідчити ніжність.

2. Чому Ісус Христос має в собі ці почуття? Тому що Він сам став слабким, переживаючи особисто людські страждання і отримуючи, у свою чергу, підкріплення від Отця. Насправді лише той, хто переживає цей досвід особисто, зможе бути підтримкою для іншого. Різними є важкі форми страждань: невиліковні та хронічні захворювання, психічні патології, такі, які вимагають реабілітації чи паліативної опіки, різні неповносправності, хвороби дитячого віку та старості ... У цих обставинах відчувається іноді нестача людяності, і тому необхідно подбати про особистий підхід до хворого, додаючи до його лікування піклування про нього, для цілісного вилікування людини. При хворобі людина відчуває ушкодженими не тільки свою фізичну цілісність, але й міжособовий, інтелектуальний, почуттєвий, духовний виміри; тому вона очікує, крім терапевтичних дій, підтримки, турботливості, уваги ... одним словом, любові. Крім того, поряд із хворим є сім’я, яка страждає і яка також просить про підтримку та близькість.

3. Дорогі брати і сестри недужі, хвороба ставить вас особливим чином серед тих, які, «втомлені й обтяжені», звертають на себе погляд і серце Ісуса. Звідти походить світло для ваших хвилин темряви, надія – на противагу вашому розчаруванню. Він запрошує вас прийти до Нього: «Прийдіть». Якраз у Ньому знайдете силу для подолання неспокоїв і запитань, які під час цієї «ночі» тіла й духа виникають у вас. Так, Христос не дав нам рецептів, але своїми страстями, смертю та воскресінням Він визволяє нас від гніту зла.

У цьому стані вам неодмінно потрібне місце для відновлення ваших сил. Церква хоче бути щораз більше і щораз кращим «готелем» Доброго Самарянина, яким є Христос (пор. Лк 10,34), тобто домом, де ви можете знайти Його благодать, яка виражається у близькості, гостинності й відраді. У цьому домі ви зможете зустріти людей, які, вилікувані Божим милосердям у їхній вразливості, зуміють допомогти вам нести хрест і власні рани сприймати як бійниці в мурі, через які можна бачити горизонт ген далеко поза хворобою та отримувати світло й повітря для вашого життя.

У такому ділі надавання допомоги недужим братам і сестрам питоме місце займає служба медичних працівників, лікарів, санітарів, медичного та адміністративного персоналу, допоміжних працівників, волонтерів, які вміло діють, даючи змогу відчувати присутність Христа, який подає розраду і бере на себе відповідальність за хвору людину, лікуючи її рани. Але й вони – це чоловіки й жінки зі своїми слабкостями і навіть зі своїми хворобами. До них особливим чином відносяться слова, що, «отримавши колись Христові відновлення і підтримку, ми покликані, у свою чергу, ставати відновленням і підтримкою братам і сестрам, з лагідним і смиренним ставленням, наслідуючи Вчителя» («Ангел Господній», 6 липня 2014 року).

4. Шановні медичні працівники, кожна діагностична, профілактична, терапевтична, дослідницька, лікувальна та реабілітаційна процедура спрямована до хворої людини, при цьому іменник «людина» завжди важливіший від прикметника «хвора». Тому нехай ваша діяльність постійно буде охороною гідності й життя людини, без жодних поступок діям, які ведуть до евтаназії, самогубства при сторонній участі або перерванню життя, навіть коли стан хвороби незворотній.

Переживаючи досвід обмежень і можливої невдачі навіть медичної науки в дедалі проблематичніших клінічних випадках і невтішних діагнозах ви покликані відкривати себе на трансцендентний вимір, який може надати вам повний сенс вашої професії. Пам’ятаймо, що життя – священне і належить Богові, тому воно є непосягальним і неторканним (пор. Інструкція Donum vitae, 5; Енцикліка. Evangelium vitae, 29-53). Життя потрібно приймати, захищати, поважати і служити йому від народження до смерті: цього вимагають одночасно і розум, і віра в Бога – давця життя. У деяких випадках, спротив сумління є для вас необхідним вибором, щоб залишатися у згоді з оцим «так» життю і людині. У будь-якому випадку, ваш професіоналізм, оживлюваний християнською милосердною любов’ю, стане найкращим служінням справжньому людському праву, праву на життя. Коли й не зможете вилікувати, завжди могтимете надавати допомогу діями і процедурами, які приносять полегшення та підтримку хворому.

На жаль, у деяких контекстах воєн та жорстоких конфліктів мішенню стає медичний персонал та структури, які займаються прийомом та обслуговуванням хворих. У деяких зонах навіть політична влада намагається маніпулювати медичною допомогою на свою користь, обмежуючи слушну автономію професії охорони здоров’я. У дійсності, атакувати тих, які віддані служінню страждаючим членам суспільства, не приносить користі нікому.

5. У цей XXVIII Всесвітній день хворого я думаю про багатьох братів і сестер, які в усьому світі не мають можливості отримати доступ до лікування, оскільки живуть у бідності. Тому я звертаюся до закладів охорони здоров’я та до урядів у всіх країнах світу, щоб вони, беручи під увагу економічний аспект, не нехтували соціальною справедливістю. Висловлюю сподівання, що, поєднуючи принципи солідарності та субсидіарності, будуть докладатися спільні зусилля, щоб усі мали доступ до адекватного лікування для збереження та відновленням здоров’я. Сердечно дякую волонтерам, які присвячують себе служінню хворим, допомагаючи у багатьох випадках там, де наявні структурні недоліки, та віддзеркалюючи, жестами ніжності та близькості, образ Христа — Доброго Самарянина.

Діві Марії, Здоров’ю хворих, довіряю всіх людей, які несуть тягар хвороби, разом із їхніми родинами, а також усіх медичних працівників. Усіх ласкаво запевняю про мою близькість у молитві і сердечно надаю Апостольське Благословення.

Дано у Ватикані, 3 січня 2020 року

Спомин Найсвятішого Імені Ісуса

Франциск

Переклад тексту Послання – служби новин сайту osbm.info
Оригінал італійською мовою та переклади іншими мовами див. за цим посиланням
Підсумок Послання на сайті Ватиканських новин див. за цим посиланням
Зображення доброго самарянина із сайту molytva.at.ua 

Close Menu