Храмовий празник святого Василія Великого в Київському василіянському монастирі

Храмовий празник святого Василія Великого в Київському василіянському монастирі

У вівторок 14 січня 2020 року у храмі Київського василіянського монастиря святого Василія Великого відбулися святкування з нагоди храмового празника.

Урочисту Божественну Літургію очолив блаженніший Святослав Шевчук, Отець і Глава УГКЦ, у співслужінні з преосвященним владикою Степаном Сусом, куріальним єпископом Києво-Галицького верховного архиєпископства, о. Романом Шуп’яним, ЧСВВ, ігуменом Київського монастиря, ієромонахами-василіянами та єпархіальними священниками.

На початку гомілії Предстоятель привітав усіх з Новим роком за юліанським календарем. «Сьогодні – особливий день, коли ми відчуваємо, що Господь кличе нас до якогось нового періоду не лише за календарем, а й у нашому духовному та літургійному житті. Він кличе нас у новий час для спілкування», – зауважив проповідник.

Роздумуючи над значенням союзу між Авраамом та Богом, Блаженніший Святослав виокремив важливі сенси з історії спасіння. «Ми бачимо, що оновлення настає тоді, коли людина радикально відрікається від зла. Христос каже нам не бажати нічого злого, а чинити добро і правду, лише тоді наступить оновлення», – цитує Предстоятеля інформаційний ресурс УГКЦ.

«Ми сьогодні відзначаємо свято святого Василія Великого, архиєпископа Кесарії Каппадокійської. Саме його ставить перед нами Христова Церква як нову людину в Ісусі Христі, як того, хто у своєму житті зробив радикальний вибір на користь добра, Божої істини і здійснив справжню реформу й оновлення монашества. Він говорив, що монах – це ніхто інший, як досконалий християнин. Можливо, сьогодні святий Василій Великий говорить нам, що оновлення в кожному монашому середовищі настане тоді, коли монаші правила будуть написані не лише в якійсь гарній книжечці, якихось конституціях, котрі монах зберігатиме у своїй бібліотеці, а коли монаші правила, обіти добровільного послуху, чистоти, убозтва будуть написані в нього на серці, коли він без примусу, без зовнішнього тиску, а сам за власною волею буде їх дотримуватися. Тоді настане оновлення в тому монастирі, в тій християнській спільноті», – зазначив Глава УГКЦ і зауважив, що святий Василій Великий є зразком для наслідування.

Він згодом додав: «Той, хто радикально відрізує своє серце від усякого зла і неправди, стає новою людиною. Тому святий Василій Великий є той, у кому справді спочиває Святий Дух. Ми сьогодні величаємо його як великого учителя Церкви. Він у певних історичних обставинах допоміг християнам сказати, ким є Бог, у якого вони вірять».

Блаженніший Святослав заявив, що надзвичайно важливо й тепер, зокрема в українському суспільстві, щоб самі законодавці виконували закони, які вони приймають. Адже в суспільстві необхідно плекати не сліпу законослухняність, а передусім шанування закону з бажанням спільного добра в нашій державі

Під час Святої Літургії ченці василіяни відновили свої монаші обіти Богові.

Після молитви Глава УГКЦ привітав зі святом ченців і черниць Чину святого Василія Великого, а також усіх парафіян храму. А ігумен монастиря о. Роман Шуп’яний подякував владикам за спільну молитву.

Завершились святкування молитвою за Україну «Боже великий, єдиний».

Інформація із сайту osbm.in.ua
Світлина із сторінки ugcc.ua у Фейсбуці

Close Menu